Aangereden op de fiets, schadevergoeding claimen

aangereden fiets letselschade smartengeld claimenJe moet er niet aan denken, maar wat moet je doen als je wordt aangereden op de fiets? In Nederland worden voetgangers en fietsers extra beschermd door de wet. Als een bestuurder van een gemotoriseerd voertuig (denk aan auto’s, motors, scooters, pick-uptrucks, bussen) een fietser aanrijdt, wordt hij of zij sowieso aansprakelijk gesteld voor de aanrijding. Zo hoopt de overheid dat automobilisten beter opletten in het verkeer om ongelukken te voorkomen. Onze advocaat heeft een aantal tips opgesomd.

Jonger dan 14 jaar

Gaat het om een kind of jongere tot en met dertien jaar, ben je altijd voor honderd procent aansprakelijk. Ondanks dat een kind soms roekeloos of onvoorspelbaar gedrag vertoont in het verkeer, toch wordt de bestuurder van een voertuig geacht voldoende afstand te houden, zodat hij tijdig kan reageren. Bij personen vanaf 14 jaar kan het zijn dat ook de bestuurder maar gedeeltelijk aansprakelijk wordt gesteld, als er bijvoorbeeld sprake is van ‘eigen schuld’ van de fietser (hij rijdt bijvoorbeeld door rood) of totale overmacht van de voertuigbestuurder (bijvoorbeeld doordat een fietser tegen de auto wordt geduwd). Maar over het algemeen kan je ervan uitgaan dat

Procedure na aanrijding

Zorg er als fietser altijd voor dat je de naam, adres en telefoongegevens van de tegenpartij noteert. Als er getuigen zijn, vraag of je die gegevens ook mag noteren. Als je het door je opgelopen letsel zelf niet kan, zal de politie voor jou een rapport opstellen. Probeer meteen een schadeformulier in te vullen, die ondertekent wordt door beide partijen. Moet je naar de huisarts of het ziekenhuis, zorg dat je medische rapporten goed ingevuld worden, dit komt je later van pas als je je onkosten moet aangeven. Een schrift waarin je bijhoudt wat er allemaal gedaan moet worden naar aanleiding van het ongeluk, kan je helpen overzicht te houden over je latere schadeclaims. Je zal allereerst een brief op moeten stellen waarin je de andere partij aansprakelijk stelt. Als je gewond bent geraakt is het verstandig hiervoor een letselschadespecialist in de hand te nemen.

Wat kan je allemaal vergoed krijgen?

Als je echt in de lappenmand zit na het ongeluk zullen er allerlei onvoorziene kosten tevoorschijn komen. Denk aan het huishouden dat blijft liggen, je winterjas die kapot is gegaan en vervoerskosten van de bezoeken aan je arts. Daarnaast kan je opleiding vertraging oplopen of beland je in de ziektewet en heb je minder inkomsten. Hou in de gaten dat je je opgelopen materiƫle schade en vooral ook de kosten naar aanleiding van je lichamelijke letsel vergoed kan krijgen door de verzekeraar van de voertuigbestuurder. Zorg wel dat je alle kosten goed inzichtelijk kan maken en je op de juiste manier schadeclaims indient. Het kan verstandig zijn hier specialisten in mee te laten denken.

Vrijblijvend consult

Heeft u te maken gehad met een fietsongeval? Bent u aangereden en heeft u last van letsel? Vraag dan een vrijblijvend consult aan bij het landelijke netwerk van Letselschade.kwieq.nl. Via Kwieq komt u direct in contact met een letselschade advocaat bij u in de buurt.